Werken bij FAIR-NU wereldwinkel
Nel en Johan zijn het bewijs dat werken bij FAIR-NU niet hoeft te betekenen dat je achter de toonbank moet staan. Nel doet deels thuis, de boekhouding van de winkel, Johan noemt zich de klusjesman die zo de winkel laat draaien.
-Hoe ben je bij de wereldwinkel gekomen en wat is je taak?
Nel, via haar netwerk. Zo’n 15 jaar terug kwam de moeder van de vriendin van haar dochter vragen of ze wilde helpen. De winkel zocht net een boekhouder, het werk waar zij een half jaar terug was uitgeraakt. Ze vonden me een geschenk uit de hemel.
Johan. Door mijn vrouw was ik bij het eerste begin betrokken. Gewoon verkoop aan huis. Dat was in 1986. Later werd ik gevraagd secretaris te worden. Nog weer later ontdekten de etaleuses dat ik wel wat kon timmeren. Dat moet er soms bij.
-Hoe kan zo’n kleine wereldwinkel nou iets betekenen in ontwikkelingshulp?
Nel. Het is goede hulp, geen steun. Wij zorgen door de verkoop van hun producten dat ze zelf in hun onderhoud kunnen voorzien. Ze hoeven niet hun hand op te houden.
Johan. Zo’n hulp zorgt voor gelijkwaardigheid. Het kan zijn dat hun product iets duurder is, b.v. koffie. Daardoor kan zo’n coöperatie scholing inkopen en medische voorzieningen regelen.
FAIRTRADE GEMEENTE
-Ons dorp is Millennium Gemeente en wil Fairtrade Gemeente worden. Wat kan FAIR-NU daar nou in betekenen?
Johan. Eén van de acht millennium doelen is: “terugdringen van armoede”. Nou daar zijn 400 wereldwinkels al lang mee bezig. Dat er in het dorp een FAIR-NU winkel is betekent dat er in het dorp betrokkenheid is. Door de actie Fairtrade Gemeente wordt die hopelijk vergroot. Als we de titel Fairtrade Gemeente hebben dan kan de winkel ervoor zorgen dat we die houden.
Nel. Fairtrade Gemeente verplicht wel tot iets. Er zijn in het dorp heel wat instellingen die fairtrade producten gebruiken. Ik heb begrepen dat dat ook in het gemeentehuis gebeurd. Toch merken we daar als winkel niet veel van. Je zou die producten op het dorp moeten kopen.
-Tot slot. Waarom kun je werken bij FAIR-NU voor iedereen aanbevelen ?
Nel. Het is leuk werk. Je “loon” zit in het goede gevoel dat je er aan over houdt. Je krijgt veel sociale contacten. Je zou kunnen zeggen dat je een andere kijk krijgt op de toekomst.
Johan. Je moet natuurlijk wel belangstelling hebben. Dan krijg je er veel voor terug. Je komt andere mensen tegen en die zijn veel leuker dan de geraniums thuis.
Tot zover dit tweetal. FAIR-NU heeft nog meer medewerkers nodig. Interesse? Loop eens binnen op Dorpsstraat 589 of bel 321381 of 313364.
(Dit artikel heeft ook in het Langedijker Nieuwsblad gestaan)