Scholenproject in Oeganda

Acht Heerhugowaarders, Theo en Nel Ruiter, Frans en Tineke Ruiter, Kees en Frans Wokke en Ton en Lia Apeldoorn, zijn eind september voor 2 ½ week naar Oeganda gegaan. Zij gingen daar heen voor het scholenproject van Lia en Ton Apeldoorn. Deze lagere school ligt in Luzira, een buitenwijk van de hoofdstad Kampala. De groep was met maar liefst zestien koffers bagage afgereisd. Volgeladen met kleding, speelgoed, schoolartikelen en computers.

Ton Apeldoorn en zijn vrouw Lia bezochten in 2007 Oeganda voor het eerst om een oud-Limmer Klaas Zomerdijk op te zoeken, die in Luzira in 2003 een kaasfabriek heeft opgezet. Tijdens hun bezoek bezochten zij een lagere school in de buurt van de woning van Klaas. Ton en Lia waren erg onder de indruk van de armoedige toestand, waarin het schoolgebouw verkeerde.

Ton Apeldoorn: ,,Het schooltje telt zo’n duizend leerlingen. De klaslokalen zijn wegens ruimtegebrek overvol; één klas heeft soms meer dan honderd leerlingen, die opeengepakt de lessen volgen. Na een ontmoeting met de directrice wilden wij graag iets voor deze school doen en terug in Nederland hebben wij een geldinzamelingsactie opgestart onder familieleden, vrienden, bekenden en zakelijke contacten. Met als doel de armoedige staat, waarin de school verkeerd, te verbeteren.”
In een paar jaar tijd is al veel werk verzet. In 2009 is begonnen met het bouwen van een omheining om het schoolterrein, omdat het in Oeganda veelvuldig voorkomt dat kinderen door criminelen vanaf het schoolplein worden geronseld. Verder is het schoolgebouw en het schoolterrein opgeknapt, zijn de toiletten voor de kinderen en de huisjes waar de leerkrachten en families wonen opgeknapt, is veel schoolmateriaal gekocht, is een toiletgebouw voor de leerkrachten en families gebouwd en is een nieuwe keuken gebouwd. Deze keuken was hard nodig omdat de leerlingen de hele dag op school blijven en er dus voor hen en ook voor de leerkrachten gekookt moet kunnen worden.

Ton Apeldoorn: “Gestreefd wordt om de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk te laten profiteren van de te verrichten werkzaamheden. De mensen kunnen alles zelf; het enige wat ontbreekt is het geld om materialen te kopen. Doordat ik zelf aanwezig ben bij de bouw en bij de reparaties kan ik elke uitgeven cent verantwoorden.

Tijdens het laatste bezoek is een grote watertank geplaatst om het vele regenwater op te vangen, zijn er door een lokale timmerman 50 schoolbanken gemaakt, waarvan de kosten zijn betaald door een actie van de Duizend Eilandenschool te Noord-Scharwoude en zijn weer vele reparaties aan de school en aan de toiletgebouwen uitgevoerd.

Ook zijn door een aantal Heerhugowaarders voor een paar schoolkinderen de kosten van het schoolgeld betaald. De ouders van deze kinderen konden het schoolgeld (ca. 50 euro per jaar) niet meer betalen en door deze steun kunnen de kinderen op school blijven.
Via internet heeft Ton Apeldoorn wekelijks contact met de directeur van de school. Zo wordt regelmatig overlegd waar behoefte aan is en hoe het gaat met de school en met de kinderen.

Ton Apeldoorn: “ Ik zie op school en buiten school alleen maar vrolijke gezichten van kinderen en leerkrachten. Door iedereen word ik aangesproken met “Uncle Ton”. Oeganda is een prachtig land, het wordt ook genoemd de Parel van Afrika, het is een ontzettend vruchtbaar land en van criminaliteit is niets te merken. Het is iedere keer weer een genot om dit mooie land met zijn prachtige natuurparken te bezoeken”.

Ton Apeldoorn: ,, Alle binnengekomen donaties worden voor honderd procent aan de school besteed. Op de website www.luziraschooloeganda.nl zijn alle bestedingen van de uitgaven, verslagen en foto’s terug te vinden.” Voor eventuele donaties kan men de website raadplegen.
De nieuwe schoolbanken die gemaakt worden (geld bijelkaar gebracht door de Duizend Eilanden School) De nieuwe schoolbanken die gemaakt worden (geld bijelkaar gebracht door de Duizend Eilanden School)