Het maaien van de bermen in Langedijk
Niet half mei, maar half juni wordt voor het eerst gemaaid.
In het buitengebied en het Oosterdelgebied worden de bermen dit jaar op een andere manier gemaaid, waarbij zorgvuldig rekening wordt gehouden met vogels, insecten en verschillende grassen en kruiden. Het nieuwe maaibeheer vloeit voort uit de gedragscode Flora en Fauna die de gemeente Langedijk eind 2012 heeft opgesteld. Wat gaat u daar als inwoner van merken?
Vanaf dit jaar worden de bermen niet half mei, maar pas half juni voor het eerst gemaaid. Dit geldt voor de bermen, niet te verwarren met de grasvelden in de bebouwde kom.
Het grote voordeel van later maaien is dat vogels minder nadeel ondervinden, omdat zij hun eerste eieren al hebben gelegd. Langs de kruisingen zal het gras wel eerder gemaaid worden als dat nodig is, want de kruisingen moeten overzichtelijk blijven voor weggebruikers.
Deel blijft staan
Een ander groot verschil met voorgaande jaren is dat een deel van het gras blijft staan. In het gehele buitengebied en langs de Lepelaar en Reiger wordt alleen 1-1,5 meter vanaf de kant van de weg gemaaid. Dat geldt meestal voor het vlakke gedeelte van de berm. De taluds, de schuine gedeelten naar de sloot toe, worden in de eerste ronde niet gemaaid.
Hierdoor behouden vogels en insecten een beschutte plek of schuilplaats. Hinder voor het verkeer wordt hierbij niet verwacht, omdat het hoge gras voldoende ver van de rijweg afstaat.
Rijke flora
Door dit nieuwe maaibeheer kunnen de grassen en kruiden verder uitgroeien en bloeien. Dit geeft een zeer rijk beeld aan vegetatie en zo creëren we een blijvend leefgebied voor de flora. Het maaisel dat vrijkomt langs de ontsluitingswegen wordt afgevoerd om de bermen te ‘verschralen’. Door ‘verschraling’ zal er in de loop van de jaren een rijkere flora ontstaan.
Daar waar al kruidachtige beplanting aanwezig is, kan het maaisel twee weken blijven liggen. Zo worden de zaden aan de bodem teruggegeven en hebben we volgend jaar rijkere, bloeiende vegetatie.
De zijstraten van de Lepelaar en Reiger worden gemaaid zoals altijd: twee maal per jaar. Het wandelpad langs de Lepelaar en Reiger wordt drie keer per jaar gemaaid om overlast van brandnetels te voorkomen. Tussen de eerste en tweede maaironde worden de kruisingen opnieuw gemaaid. De laatste maaironde start eind september. Dan worden zowel de vlakke berm als de taluds in z’n geheel gemaaid.
Vragen? Bel het Klantcontactcentrum van gemeente Langedijk, tel. 0226-33 44 33, en vraag naar de afdeling Openbare Werken.