In het najaar van 2016 krijgen huishoudens in gemeente Langedijk een derde rolemmer voor de inzameling van plastic, blik en pak. Deze rolemmer komt in de plaats van plastic zakken. Daarnaast worden de groene en grijze rolemmers vervangen. De gemeente gaat bovendien het afval minder vaak inzamelen.
Door het invoeren van de derde rolemmer kunnen inwoners bewuster afval scheiden. Veel plastic, blik en pakken, zoals melkpakken of drankkartons, komen nu nog tussen het restafval terecht. Door het goed scheiden van plastic, blik en pak vermindert de hoeveelheid restafval.
Met de komst van de derde rolemmer verandert het inzamelschema: de ene week haalt de gemeente het groente-, fruit- en tuinafval op (rolemmer met groen deksel), de andere week plastic, blik en pak ( rolemmer met oranje deksel) en de derde week het restafval (rolemmer met grijs deksel).
Bewonersbrief
In de week van 19 september krijgen huishoudens in de laagbouw een brief van de gemeente met meer informatie over onder andere het omruilen van de groene en grijze rolemmers. Wanneer het omruilen precies gaat gebeuren en hoe de omruilactie in zijn werk gaat, staat in een andere brief die inwoners op een later moment van de leverancier ontvangen.
Nieuwe vrachtwagen
Na 25 jaar zijn de huidige rolemmers aan vervanging toe. De gemeente gebruikt de vervanging van de rolemmers om over te gaan op een vrachtwagen met een andere manier van inzamelen voor meer efficiëntie en mogelijkheden tot samenwerking in de regio. De rolemmers zien er daarom anders uit. Alle rolemmers zijn grijs van kleur en hebben een groen, grijs of oranje deksel. De rolemmers blijven eigendom van de gemeente.
Chip
Op alle rolemmers wordt een chip aangebracht waarmee wordt geregistreerd aan welk adres de rolemmer is gekoppeld. Met de chip wordt gecontroleerd of de rolemmer in dezelfde week al eens is geleegd.
Ondergrondse containers
Inwoners die gebruik maken van een ondergrondse container en inwoners die rolemmers delen met andere bewoners van een appartementencomplex, krijgen geen rolemmer voor plastic, blik en pak. De gemeente onderzoekt wat op die locaties in de toekomst de meest passende manier voor afval scheiden is. Deze inwoners ontvangen geen informatiebrief.
Van afval naar grondstof
Oud papier, groente-, fruit- en tuinafval (gft), plastic, blik en pak zijn als grondstof goed opnieuw te gebruiken. Grondstoffen zijn waardevol. Daarom gaat gemeente Langedijk het scheiden van plastic, blik en pak makkelijker maken.
Meer informatie vindt u op www.gemeentelangedijk.nl/Inwoners/huishoudelijk_afval