Het college van B&W van de gemeente Langedijk gaat niet akkoord met het financieel onderhandelaarsakkoord tussen het kabinet en de lagere overheden. Het college vindt dat de afspraken die eerder met het Rijk zijn gemaakt over bezuinigingen worden geschonden. Dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Verder vindt het college dat het Rijk een te grote bemoeienis met de gemeentefinanciën heeft.
Het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt met het kabinet over de financiën van de lagere overheden. Het gaat om een pakketafspraak over de Wet Houdbare
Overheidsfinanciën (HOF), schatkistbankieren en het BTW-compensatiefonds (BCF).
Het college van Langedijk stemt tegen dit onderhandelaarsakkoord. Het akkoord biedt geen ruimte voor aanpassingen op onderdelen, dus heeft het college nee gezegd tegen het hele pakket. Wat het uiteindelijke effect van dit besluit is voor de gemeentelijke financiën is nog niet bekend.
Wet HOF
Het college vindt dat de wet HOF een te grote bemoeienis met de gemeentefinanciën tot gevolg heeft. Door deze wet mogen gemeenten en provincies in de toekomst per jaar niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt, ook niet als ze gespaard hebben. Gemeenten en provincies willen juist graag investeren in bijvoorbeeld wegen en schoolgebouwen, maar worden door deze wet gedwongen het geld op de bank te laten staan. “Daarmee pleegt het Rijk een vergaande inbreuk in de lokale autonomie”, verklaart wethouder Ilse Overzier namens het college. “Juist in tijden van economische crisis is het van belang dat gemeenten blijven investeren. Deze bemoeienis van het Rijk ondermijnt het vertrouwen.”
Schatkistbankieren
In het Regeerakkoord van Rutte II wordt schatkistbankieren voor gemeenten in 2013 verplicht. Dat betekent dat de gemeente alle beschikbare geldmiddelen en beleggingen aanhouden in de Nederlandse schatkist bij het Ministerie van Financiën. Er mag geen vermogen bij private partijen buiten de schatkist worden gehouden. Volgens het akkoord mogen overheden onderling wel tegoeden uitlenen, maar deze maatregelen leveren meer nadelen dan voordelen op voor gemeente Langedijk.
BTW-compensatiefonds
Doordat het BTW-compensatiefonds blijft bestaan, kan de gemeente de in rekening gebrachte BTW declareren tot een door het Rijk bepaald maximum. Daarnaast krijgt de gemeente structureel minder geld van het Rijk zonder dat het takenpakket van de gemeente kleiner wordt. De gemeente moet dus meer doen voor minder geld.
Daarmee wordt de landelijke bezuiniging onevenredig zwaar bij de gemeenten neergelegd. “Zolang er niet tegemoet gekomen wordt aan onze bezwaren, kan ons college dit akkoord niet onderschrijven”, aldus wethouder Overzier.