Op 2 oktober is de Leerlijn Erfgoed Langedijk voor het basisonderwijs gepresenteerd. Ruim een jaar lang is gezamenlijk gewerkt door de Interne Cultuur Coordinatoren van de basisscholen in Langedijk, educatiemedewerkers van culturele instellingen en erfgoedexperts.
De leerlijn is een onderdeel van het plan ’Samen in de culturele rugzak’ in het kader van de landelijke regeling Cultuureducatie met kwaliteit.
Kees Admiraal van KaapC heeft als projectleider het eerste exemplaar van de Leerlijn Erfgoed Langedijk (in een prachtige map) overhandigd aan wethouder van onderwijs en jeugd Dhr. B. Fintelman.
In de map staat een precieze beschrijving van de diverse thema’s per groep uitgesplitst. Ook is per thema uitgewerkt waar materiaal is te verkrijgen, waar een excursie gehouden kan worden, of wie gevraagd kan worden van welke organisatie om een onderdeel toe te lichten in de klas.
De leerlijn Erfgoed Langedijk is verdeeld in 4 categorieën: Leven, Werk, Tradities en Landschap.
Bijvoorbeeld groep 4 kan bij de categorie Leven het thema behandelen De school van vroeger. Hierbij kan dan iemand worden uitgenodigd van Het Behouden Huis. Bij de categorie Werk is het thema Werkkleding. Er kan dan een excursie gemaakt worden naar Museum BroekerVeiling. Bij de categorie Tradities gaat het over Streektaal en volkslied Langedijk. En als laatste wordt de categorie Landschap behandeld bij Oude Plekken en kan iemand van Museum ’t Regthuis daar van alles over vertellen.
Het mooie van deze leerlijn is dat de leerkracht meteen van start kan gaan met de diverse onderwerpen. En ook is heel mooi in beeld gebracht welke organisatie of museum welk onderwerp behandeld. Naast de map is er ook een usbstick met de foto’s van de onderwerpen om te gebruiken in de les.
Wethouder Fintelman gaf nog een cheque aan de scholen van 150 euro om te gebruiken voor een excursie bij één van de musea in Langedijk.
Steun van Stichting Lief Langedijk
Voor de groepen 6, 7 en 8 staat ook op het programma een Speurtocht: ’Vroeger in je dorp’. Deze speurtocht wordt op dit moment ontwikkeld en gemaakt door het regionaal archief in Alkmaar. De kosten worden gedragen door geld van gemeente Langedijk en van Stichting Lief Langedijk.